Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Семестриалните такси на студентите да бъдат намалени догодина, това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев. Сега университетите имат право да прибират 50% от сумата, която им дава държавата за издръжката на един студент в професионално направление. Предложението е таксите да паднат до 30%, пише по темата Труд.

Забрана за наказателните лихви и такси по бързите кредити готвят управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. Например популярен модел е при просрочие до 3 дни клиентът да трябва да плаща наказателна такса от 30 лева, отбелязва вестник Стандарт.

Българският лекар е най-беден в Европа. Според изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения в европейските болници страната ни е на последно място с 296 евро. Преди нас е Румъния, където лекарите получават по 523 евро. Най-високи са заплатите на медиците в Люксембург, Австрия и Дания, пише Преса.

Заради масовата емиграция на висшисти през годините на прехода България е спонсорирала развитите страни с милиард и половина евро. посочва 24 часа, като цитира анализ на известния юрист Иван Тодоров. Изчисленията му се базират на числото 90 хиляди души, завършили висше образование у нас и търсени на Запад специалисти, които работят в чужбина това, за което са учили - лекари, програмисти, инженери, химици и други.

Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в Европейския съюз, като публикува първия си доклад за всички 28 държави-членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка, посочва Сега. Корупцията остава сериозно предизвикателство в България на различни нива, като все още се получават сигнали за дребни подкупи в сферата на здравеопазването, полицията, митниците, местните власти. В доклада се казва, че "усилията срещу корупцията по високите етажи са полагани само като отговор на подадени сигнали, като се е подхождало формалистично“, пише по темата Капитал Дейли. В доклада Европейската комисия предлага на България да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи санкции и на национално, и на местно ниво, посочва Дума.

България ще има медицински хеликоптери. Предвижда се спешна помощ да може да идва по въздух, а пилотите да бъдат обучени да правят сърдечен масаж, изкуствено дишане и др. Възстановяването на звеното за санитарна авиация в големите градове е заложено в Националната здравна стратегия до 2020-а година, информира Новинар.

Търсенето на храни по стандарт и през миналата година се е свило и само при киселото мляко и хляба има значителен ръст. Това са двата най-евтини продукта в цялата листа от храни, за които преди няколко години бяха реанимирани някогашните български държавни стандарти, съобщава Монитор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53