Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Филип Златанов

| обновено на 04.02.14 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу автора на скандалното тефтерче с инициали и указания - Филип Златанов. Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси отива на съд за престъпление по служба. 

На интерактивна пресконференция преди половин година прокуратурата показа избрани страници от тефтерчето на Златанов, в които често се появяваше името на президента и инициалите Ц.Ц. и И.Ф. Малко по-късно Златанов стана обвиняем, после временно беше отстранен от длъжност, после подаде оставка, а в негова чест беше създадена и Нарочна анкетна комисия.

Прокуратурата обвинява Филип Златанов, че за периода септември 2012-а - юли 2013-а година е нарушил служебните си задължения с цел да направи облаги за други лица или да причини другиму вреда. Вследствие на това, според държавното обвинение, е било разколебано доверието на обществото в дейността на Комисията, били са поставени под съмнение резултатите от нейната работа като независим орган и в крайна сметка е бил накърнен нейният авторитет.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32-ма свидетели, изготвени са пет компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза.

Според запознати с обвинителния акт облагата от действията на Златанов е била за президента Росен Плевнелиев, защото е скрил от обществеността, че държавният глава се проверява за конфликт на интереси.

Причинената вреда е за Димана Ранкова - тогавашен председател на Комисията за финансов надзор и за Лилия Бунева - бивш председател на Сметната палата, тъй като двете са били лишени от възможността на научат навреме решенията на Комисията и да ги оспорят пред съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53