Над 100 представители на малки превозвачески фирми блокираха ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"

| обновено на 10.02.14 в 15:00
Снимка: Дора Атанасова
Представители на малки превозвачески фирми блокираха тази сутрин граничния пункт "Капитан Андреево", недоволни от решението на  турската страна да не се пропускат през границата превозвачи с еднократни разрешителни. Шофьорите и техните работодатели предприеха протестните действия въпреки вчерашното решение на Съюза на международните превозвачи да не се блокира границата до срещата между транспортните министри на България и Турция, планирана за 21-ви февруари.

Аргументите на малките превозвачи са, че от десет дни техните камиони са блокирани и фирмите търпят огромни загуби, които могат да ги доведат до фалит. Недоволните ще продължат блокадата до решаването на проблемите с еднократните разрешителни.

Около 100 шофьори на товарни коли са затворили и българско-турската граница край Лесово. Пред пункта вече се е образувала колона от близо два километра. За да запазят хранителните стоки, които превозват, част от шофьорите са принудени да оставят колите си да работят непрекъснато.

В колоната пред граничния пункт чакат и тирове от Украйна, Полша, Русия, Иран и Македония. Българските превозвачи заявиха, че всички ги подкрепят и засега няма напрежение между шофьорите. През пункта се пропускат леките автомобили. 

Атанас Чалдъков заяви, че протестът не е подкрепен от браншови организации: Границата я затворихме. Сега в момента нито влизат, нито излизат камиони. Току-що идват полицаи много. Какво ще стане, не знаем. Те камионите са по паркингите, защото трябва  да оставим пътя за леките коли, но на паркингите ги има, само ще пускаме с бързо развалящи се стоки, които имат документи. Друго всичко се спира и са спрени. Искаме да пуснат разрешителните, за да работим.

Превозвачите дадоха три дни срок за решение на проблемите с турската страна, в противен случай всички протестиращи тежкотоварни автомобили ще дойдат в София. Това каза Георги-Петър Нейчев, председател на една от големите транспортни фирми. Той уточни, че на турската граница има 50 камиона, които са блокирани заради проблема с разрешителните от турска страна:

Ако до три дни не се реши, тогава те отново ще стачкуват и в София, не само на границата. Това е днешното наше решение. За 21-ви февруари те казват, че е твърдо късно, за да могат да се решат проблемите,
и задават въпроса, ако и тогава не се реши, какво правим? При нечовешки условия са подложени шофьорите вече десет дни. Да стоят в кабините си и те са в правото си да искат едно справедливо решение да се реши, макар и временно, но трябва незабавно да бъде решен този въпрос от двете страни.

Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт също повтори, че даденият от шофьорите срок за намиране на решение е три дни. По думите му  големите транспортни фирми изцяло подкрепят по-малките:

Не делете вече на големи и малки. Ние като БАСАТ още днес пращаме хора на границата да подкрепим малките превозвачи в тяхната блокада, тъй като те са абсолютно прави. Ние непрекъснато искаме да има равнопоставеност между двете държави и предложението нашето е пълна либерализация. На никой да не пречим да работи, и те, и ние да работим. Аз съм сигурен, че нашето правителство ще ни подкрепи. Ние много ясно казахме, че няма в петък среща, ние искаме от правителството директно да се обърне към премиерите, защото това е решение на премиерите. Три дена досега чакаме. След три дена, ако няма никакво движение, ако пак седим и изчакваме, тези камиони, които са на границата, ще бъдат в София.

За 15 часа е насрочена среща на превозвачите с вицепремиера Даниела Бобева.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53