Кметът на Силистра иска 200 хиляди лева допълнително за зимна поддръжка

Снимка: БГНЕС

Кметът на Силистра Юлиян Найденов е поискал от държавата 200 хиляди лева допълнителна субсидия за справяне с тежката зимна обстановка.

С бюджета за тази година на Община Силистра е определена държавна субсидия за зимно поддържане в размер на 66 400 лева. Предвид традиционно тежките зимни условия в района, сумата е в пъти по-малка от реално необходимите средства, обяви кметът Найденов: 

Градове, които са в Южна България, или градове, които са по морето, имат много по-голямо финансиране от това, което е при нас. Количеството снеговалеж, което беше, е най-голямото в цяла България. Нито в планините, нито в която и да е друга част на страната не е имало такова количество сняг и това наистина затрудни всички.

За несправяне със задълженията в първите дни от тежката зимна обстановка в края на януари, фирма "Синева", с която общината има договор за зимно поддържане, е глобена с 5400 лева. Кметът обаче смята да отиде и по-далеч: 

Тази точка от договора, която имаме с фирмата "Синева" за снегопочистване, да отпадне. Сега ние сме сигурни, че фирма "Синева" на този етап не може да се справя със снегопочистването в нашия град с техниката, която разполага. Това ще бъде моето предложение.

За справяне с тежката зимна обстановка само в селата на общината досега са похарчени над 72 хиляди лева. Финансовите разчети за разходите в град Силистра все още не са готови.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53