Иван Тотев: Община Пловдив реагира в рамките на закона при протестите

Снимка: БГНЕС

Община Пловдив е реагирала в рамките на закона при протестите срещу мюфтийството в петък, заяви в първото си официално изявление кметът на града Иван Тотев. Полицията и прокуратурата обвиниха кмета, че въпреки настояванията им не е прекратил протеста навреме и така се е стигнало до нападението над Джумая джамия и безредиците близо до офиса на ДПС.

Тотев подчерта, че от миналия февруари в Пловдив непрекъснато има протести и че винаги всички институции са работили в синхрон за опазването на реда. По думите му, в предварителните данни на МВР за предстоящите протести не е имало нищо притеснително, а и откакто Община Пловдив веднъж е била осъждана за забранен протест, администрацията се съобразява с това. След като е била уведомена за митинга до Съдебната палата в петък , общината е издала съответното разрешително за неговото провеждане от 9.30 до 11 часа  . 

Категорично, с този уведомителен режим, ние сме постъпили по начина, по който го изисква законът. Много неприятна ситуация от гледна точка на последващите събития, но в случая не може да имаш прогнозируеми данни, които категорично да дадат становище и на нито един служител в Община Пловдив мнението не бе такова. 

Иван Тотев нарече "нормално" забавянето на документацията за прекратяване на протеста с един час като уточни, че след 13.30 часа е получено писмото на МВР в общината. В него полицията е поискала от кмета  да прекрати шествието, съобразно правомощията му по Закона за събитията, митингите и манифестациите, след преценка, че протестът излиза извън рамките на разрешените места за провеждането му:

Ние не сме институция, която може за две минути да реагира.

Тотев каза още, че Община Пловдив няма да влиза в институционален дебат и категорично осъжда "всяка проява на насилие и всяко застрашаване на публична и частна собственост".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53