Съдебният състав по делото "Октопод" се оттегли за размисъл

Снимка: БГНЕС

Съдебният състав по така нареченото дело "Октопод" се оттегли на близо двучасов размисъл, след като защитата на основния подсъдим Алексей Петров поиска отвод на съдия-докладчика Румяна Ченалова. Причината - задочният диалог между депутатите Цветан Цветанов и Делян Пеевски, в който става дума и за изхода от делото.

В интервю за агенция Пеевски казва, че на среща на Цветан Цветанов с главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на бившия вътрешен министър, Цветанов е поискал от обвинител номер едно да се застъпи за съдия Ченалова, която има проблеми с правосъдието в Македония. Според Пеевски Цветан Цветанов подсказва, че за него е много важно именно тя да довърши делото "Октопод". Адвокатите на Алексей Петров припомниха и стари изказвания на Цветан Цветанов докато беше вътрешен министър,  в които той многократно обявява клиента им за виновен и даже казва, че минималната присъда, която той трябва да получи, е 12 години. Според защитата на Петров съдия Румяна Ченалова не може да осигури справедлив процес, каквото е и изискването на Европейската конвенция за правата на човека. Прокуратурата и адвокатите на гражданските ищци обаче смятат, че отвод не бива да се дава, защото това е начин да бъде избран удобен за страните съдебен състав.

Когато обществото влезе в съдебната зала, правосъдието излиза оттам, това беше коментарът на прокурора по делото Светлозар Костов.

Всички страни бяха единодушни само в едно, че евентуално ново начало на делото "Октопод" означава, че то никога няма  да приключи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53