Ахмед Давутоглу е на посещение в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър Ахмед Давутоглу днес е на посещение у нас. С българския си колега Кристиан Вигенин той ще обсъди двустранните отношения, сътрудничеството в икономиката и актуални въпроси от международния дневен ред, съобщават от МВнР. Турският първи дипломат идва след месеци на напрежение между София и Анкара заради разрешителните за пътуване на превозваческите фирми от двете страни на границата. В крайна сметка на 18-и февруари транспортните министри се разбраха да подпишат нова спогодба за международните превози.

Друг проблем остава контролът по границата, свързан с допускането на нелегални имигранти и бежанци от турските гранични власти към българска територия, заради което кабинетът Орешарски реши да строи ограда.

Съвместни българско-турски комисии от години обсъждат без резултат и замразени спорни теми като обезщетения за наследствени имоти, социални осигуровки на изселници и строежи на язовири.

Турската преса преди време писа, че Ахмед Давутоглу отложил посещението си у нас в началото на месеца, защото програмата не включвала среща с президента Плевнелиев. Двете външни министерства отрекоха публикацията. Днес обаче външният министър на страната ще бъде приет от държавния глава.

Няма предварителна информация за останалите срещи в програмата му в България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53