Джон Кери осъди "руската инвазия и окупация на украинска територия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В официално изявление Държавният секретар на САЩ Джон Кери осъди „руската инвазия и окупация на украинска територия“. Тоя каза, че това е нарушение на международното право и тези действия са заплаха за мира и сигурността на Украйна и региона. Според него опасенията на етнческите руснаци в района трябва да се разрешат по начин, който не нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.  Кери допълни, че ако Русия не поеме стъпки за деескалиране на напрежението това ще окаже ефект на отношенията й както със САЩ, така и с международната общност. Изявлението на държавния секретар се появи малко след като американският президент Барак Обама в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е подчертал , че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Според Белия дом, в разговора, продължил 90 минути президентът Обама е призовал Путин да изтегли руските войски от Крим и да ги върне в базите им. В противен случай Русия рискува да бъде изправена пред политическа и икономическа изолация и пред възможността за оттеглянето на участието на САЩ в срещата на върха Г-8, която е планирана за месец юни в Сочи. 

Според Кремъл пък, Путин е определил ситуацията в Украйна като „необичайна“, за която са виновни украински „ултранационалисти“, зад които стои подкрепяното от САЩ правителство в Киев. Според него те застрашават „живота и здравето на руските граждани“ в Крим.

По-късно, по време на извънредно заседание на Съвета за Сигурност на ООН американският посланик там Саманта Пауър ясно изрази официалното американското становище:

Време е да се сложи край на руската интервенция в Украйна. Руските военни трябва да се оттеглят, стремежите на украинския народ трябва да бъдат респектирани и трябва да се даде възможност на политическия диалог да продължи.

Руският й колега Виталий Чуркин отговори, че пътят за решаване на кризата се крие във връщането към записаното в споразумението от 21 февруари и създаването на правителство на национално обединение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53