Руската валута се срина до рекордно ниски нива

Снимка: Васко Михайлов

Руския може да се изправи пред сериозни икономически и финансови проблеми заради продължаващото напрежение около Украйна. Руската валута днес се срина, достигайки рекордно ниски нива.

В началото на търговията доларът се разменяше за 37 рубли, а еврото премина нивото от 50,70 рубли. За да укроти пазара, Централната банка беше принудена рязко да вдигне основната лихва с пункт и половина от 5.5 на 7 %. Известно затишие на валутните пазари настъпи едва след масираната намеса на Централната банка, която се опита да задоволи огромното търсене на долари и евро.

Украинската криза и заплахите на Москва за военна намеса сринаха тази сутрин и фондовия пазар. Само за няколко часа след началото на търговете, двата основни индекса в Русия отчетоха спад с около 10 процента, като по-късно се стабилизираха на нива от 6- 7 на сто, което също е рекордно падение. Акциите на някои водещи компании поевтиняха с над 9 на сто. Експертите предупреждават, че девалвацията на рублата ще доведе до ръст на цените и правителството няма да може да изпълни обещанията си да държи инфлацията под контрол. Освен това изтичането на капитали и намаляването на чуждестранните инвестиции могат да предизвикат трайни негативни процеси в руската икономика, която и без това напоследък се сблъсква с редица трудности, прогнозират анализаторите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53