Преглед на печата

Под заглавие "Предизборна пенсия за Великден" вестник "Преса" съобщава, че властта ще разпредели 50 милиона лева за добавка на всички възрастни. Сумите, с които ще бъдат зарадвани хората от третата възраст преди изборите за Европарламент, няма да бъдат еднакви за всички, пише вестникът и допълва, че окончателното решение ще бъде взето до дни.

Три издания акцентират тази сутрин върху готвени промени в Закона за здравното осигуряване. "Болниците ще връщат пациенти, Касата ще плаща по-малко, ако надскочат лимита", пише "Стандарт" на първа страница. Целта на промените, предложени от здравното министерство, е да се спрат измамите с пациенти фантоми, затяга се и режимът за отваряне на нова болница, посочва вестникът.

"От предлаганите промени ще последват лишаване на онкоболните от лекарства и сериозна пречка за конкуренцията между болниците", пише "Сега".

"Заради промени в закони Здравната каса ще отказва да плаща лекарства", отбелязва "Труд" по същата тема. На първа страница изданието съобщава, че 4 хиляди безработни ще се борят срещу крадците в малки населени места в отдалечени райони. "

"Четири сектора вадят България от кризата" е водещото заглавие на "24 часа". Доклад на Световната банка ни съветва да заложим на храни, фармация, технологии и електроника.

"Депутати се опитват да изключат "Южен поток" от правилата на ЕС, въпреки декларациите, че упълномощаваме Брюксел да преговаря с Москва, пише "Капитал дейли".

На първа страница вестникът отбелязва, че БСП и ДПС ще питат външния министър за позицията му за Украйна, по повод изказването на Кристиан Вигенин, че подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство да създаде условия за деескалация на напрежението. 

Външният министър е критикуван, че прави "солова акция" и че легитимира "форми на площадни органи" в нееднозначна ситуация, пише "Капитал дейли".

"Дума" и "Телеграф" акцентират на появил се в интернет запис от разговор на върховния представител на ЕС Катрин Ащън и естонския външен министър. "Снайперистите в Киев били наети от опозицията", е заглавието на "Дума". В коментар на първа страница левият вестник изразява възмущение от предложението на ГЕРБ София да осъди Москва. Дори за ГЕРБ трябва да е ясна важността на връзките ни с Русия, пише в коментара по повод възможността за налагане на икономически санкции на Русия за намесата й в Украйна.

Вестник "Монитор" намира оптимистична гледна точка - "Руснаци и украинци се юрнаха към курортите ни, почивка у нас сменя отдиха в размирния Крим", пише изданието на първата си страница.

Под заглавие "Православният ни параклис в Антарктида вече е изографисан", "Новинар" помества интервю с ръководителя на българската експедиция на ледения континент професор Христо Пимпирев. 

С означението "добра вест" вестник "Преса" съобщава, че Стефан Данаилов е здрав. Контролните прегледи в Париж показали, че популярният актьор се е преборил с коварната болест, от която страдаше.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53