Апелативният съд пусна Октай Енимехмедов под домашен арест

| обновено на 13.03.14 в 16:04
Снимка: БГНЕС
Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, осъден на три години и половина затвор, е с нова мярка за неотклонение - "домашен арест". Решението е на Софийския апелативен съд и не подлежи на обжалване.

Енимехмедов е в ареста от 19-и януари 2013-а г. Тогава се проведе конференцията на ДПС, на която той насочи пистолет в спепоочието на Ахмед Доган. При осъждането му Софийският градски съд прецени, че няма причина мярката му за неотклонение да бъде променяна. Софийският апелативен съд обаче преценява, че е отпаднала опасността да се укрие и той може да чака развитието на процеса си под домашен арест.

На 26 февруари Софийския градски съд преквалифицира обвинението на Октай Енимехмедов от "опит" в "закана за убийство" и така постанови в пъти по-ниска присъда от поисканата от прокуратурата, като с това призна и изтърпените от него вече 13 месеца в ареста. С прочитане на присъдата съдия Пенка Велинова потвърди задържането под стража с аргумента, че не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление, с което очевидно Софийският апелативен съд не е съгласен.

Засега институциите не дават подробности за това излязъл ли е вече от затвора Енимехмедов и къде ще изтърпява втората по тежест мярка за неотклонение. По лична карта той е регистриран в Бургас, но има адрес и в столичния квартал "Лозенец", където заведе психолозите веднага след като беше задържан.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е втората по тежест и тя се приспада от финалния размер на присъдата, която след време трябва да произнесе Върховният касационен съд. Теоретично, ако наказанието от три и половина години затвор на Енимехмедов бъде потвърдено и от следващите съдебни инстанции, което може да отнеме над година, може да се окаже, че на края на процеса той ще има да доизлежава броени месеци.

Обратът по делото днес коментира и председателят на ДПС Лютви Местан. Според него промяната в мярката за неотклонение на Енимехмедов е тема, която трябва да се коментира предпазливо и от гледна точка на факта, че тя не означава каква ще бъде финалната присъда.

Делото не е приключило. Решението на първа инстанция е само един етап от един съдебен процес, който ние очакваме да завърши със справедлива присъда, обясни той.

Очакването за справедлива присъда на ДПС от началото на разследването на доседа е тежка осъдителна присъда като за опит за убийство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53