Изборите в България за Европейски парламент ще са на 25-и май

Росен Плевнелиев призова към реализъм и честност в предстоящата предизборна кампания

| обновено на 14.03.14 в 13:23
Снимка: БГНЕС

Изборите в България за Европейски парламент ще се състоят на 25-и май, обяви в обръщение към Народното събрание президентът Росен Плевнелиев. Той призова към реализъм и честност в предстоящата предизборна кампания и допълни:

Нека партиите проведат отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешно политически въпроси. Нека флашките и СРС-тата отстъпят място на конструктивния дебат по европейския дневен ред. 

Остри думи отправи президентът по отношение на ситуацията в Украйна:

Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици. Ако се стигне до ескалация ще свикам Консултативният съвет по национална сигурност. Един от уроците на украинската криза е до къде води системното пренебрегване на принципите на правовата държава. Налагането на олигархичен модел в икономиката, медийната концентрация и незачитането на върховенството на правото, фасадната демокрация и ендемичната корупция допринесоха решително за кризата в Украйна.

Европейският съюз и Съединените щати залагат на дипломацията, а Русия окупира Крим на базата на противозаконен местен референдум, каза президентът.

В обръщението си към Народното събрание президентът настоя за промени в Закона за обществените поръчки, за да може да има електронни обществени поръчки. Чу се и упрек за това, че кабинетът е отложил електронното правителство за 2020-а година. Росен Плевнелиев поиска по-скорошни промени в законите, за да може държавният енергиен регулатор да бъде партийно независим:

Със строенето на нови енергийни мощности ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика. А той е високата енергоемкост. Решението е енергийна ефективност. Най-смисленият приоритет, най-умно инвестираните пари са в "Енергийна ефективност". Не да харчим публичните милиарди, слушайки заклинанията на група лобисти в енергетиката, а да постигнем резултат за милиони българи чрез национална програма за "Енергийна ефективност."

Президентът поиска и да бъде ускорено приемането на законите за сектор "Сигурност". Членството в НАТО дава сигурност, но има нужда от модерна, добре екипирана армия, каза още президентът, който е и върховен главнокомандващ. 

По време на изказването от "Атака" издигнаха плакати с искане на имунитета на президента Росен Плевнелиев. Според лидера на партията Волен Сидеров, в това нямало нищо неуважително към президентската институция: 

Какво неуважително, това е един подканващ въпрос, културен, няма обида, няма квалификации. Просто въпрос "Кога бихте си свалили имунитета, господин президент?", защото има достатъчно данни, които го уличават в различни престъпления. Най-добрият начин да изчисти името си е да свали имунитета си и да бъде разследван. Аз не виждам какво лошо и какво неприлично има в това. Ние нямаме привилегии, нямаме имунитет. Срещу мен има вече повдигнато обвинение. Господин президентът да не би да е извънземен?

В кулоарите на парламента президентът Плевнелиев коментира, че "Атака" няма основание да иска имунитета му:

Аз спазвам Конституцията с всяко свое действие. Нацията не е разделена по всички въпроси. И въпреки изкуственото насаждане на разделение, на което бяхме свидетели през 2013 година с контракултурата, която аз помолих днес да остане в 2013 година, това е и призив за обединение. Референдумът сам по себе си е и акт на обединение. Референдум ще има категорично. Въпросът е да бъде проведен заедно с европейските избори, защото по този начин ще оптимизираме и без това ограничения ресурс на държавата.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53