ГЕРБ искат оставката на министъра на вътрешните работи заради случая в Лясковец

Снимка: БГНЕС

Депутати на ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради случая в Лясковец. От ДПС казаха че няма нужда от подобно искане.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че полицейската операция в Лясковец е планирана непрофесионално. Не е изпратен екип от психолози, допълни той: 

Това, което знам - нямало е екип от психолози, които да осъществят необходимите преговори, ако има такава необходимост. Кое налага, при положение, че той не е очаквал тази полицейска акция, да я предприемат точно в този час и в този ден, при положение, че има много други способи и методи, с които той може да бъде изведен от дома си и може да бъде задържан, без да има абсолютно никакви последствия за всички тези, които участват в тази операция.

В пленарната зала Красимир Ципов от ГЕРБ призова МВР да направят анализ на операцията по обезвреждането на мъжа: 

Хубаво е да потърсите отговорност от тези лица, които са изготвили плана за действие, и от тези лица, които са провели операцията. Ако не го направите, уважаеми господин Йовчев, хубаво е да помислите за вариант да си подадете оставката и някой друг да управлява тази система по този начин, по който очакват всички български граждани.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че ще направи анализ на ситуацията, но попита и защо оръжието на мъжа не е било отнето още през 2012-а година, когато е изтекло разрешителното му за оръжие: 

Разбира се, че ще извършим преглед на това как са извършени нещата, въпреки че до момента не виждам нещо, което да е обезпокоително, но разбира се, че ще огледаме внимателно по какъв начин е протекла операцията. Но искам да ви кажа, че също така е много важно защо 2012-а година е спряна операцията, която, ако беше проведена, сега нямаше да има този изход.

Ръководството на БСП настоява за прецизен преглед по замисъла, подготовката и реализирането на специализираната акция, както и за обстоен и обективен анализ на действията на отговорните лица, свързани с операцията. От левицата настояват да бъде установено кои са лицата, издали разрешително за ползване на оръжие на Петко Петков и дали са спазили Закона за оръжията, след като се е знаело от три години, че той има психически проблеми. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че искането за оставка е странно и нелепо: 

Цветлин Йовчев несъмнено е един от най-успешните министри в кабинета "Орешарски". Рядък професионалист, който има огромна заслуга за променената демократична среда в България, за премахването на усещането за полицейщина, човек с международен авторите. ГЕРБ удрят едно от най-силните звена в кабинета "Орешарски". Не случайно имаше и вот на недоверие. Парламентарната група на Движението за права и свободи изразява съболезнования на близките на загиналия полицай, но категорично стои зад вицепремиера и министър на вътрешните работи.

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че случаят трябва да влезе в Комисията по вътрешна политика: 

Ще разгледаме този въпрос, защото, съгласете се, един човек, който е въоръжен, който при професионално свършена работа, за броени секунди може да бъде неутрализиран, те не са се справили. Допусната е смърт на полицай. Абсолютно недопустимо. Това нещо трябва да се разследва, разбира се, и след това да се вземат нужните решения. Но това, което е факт към този момент, което ясно се знае, че по времето на ГЕРБ, когато вътрешен министър е бил големият разбирач Цветан Цветанов, се е знаело, че този господин притежава оръжие нерегламентирано и това оръжие той го е използвал, за съжаление. Не му е взето навреме. Действията на полицията тепърва ще ги разглеждаме във Вътрешната комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53