Стабилно е състоянието на тримата полицаи, ранени в Лясковец

| обновено на 15.03.14 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Полицията е задържала за 24 часа майката на 53-годишния Петко Петков, който уби един полицай и рани други трима вчера в Лясковец. Жената ще отговаря за незаконно съхранение на боеприпаси. Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувала срещу Петков досъдебно производство за убийство на полицай при изпълнение на служебните му задължения. Делото се наблюдава от Върховната касационна прокуратура.

Състоянието на тримата полицаи, които бяха простреляни вчера в Лясковец, е стабилно. Опасността за живота им е преодоляна, съобщиха от Военномедицинска академия, където се лекуват баретите. 

И тримата пострадали служители на МВР са в стабилно състояние към момента, без усложнения, вследствие на огнестрелните наранявания. По последна информация на медицинския екип, който се грижи за тях в реанимацията на ВМА, липсват данни за развитието на компартиментен синдром, което означава поява на лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане и развитие на бъбречна недостатъчност, което, по думите на лекарите, е знак за по-добра перспектива при възстановяването и на тримата. Днес ще бъдат извършени поредните операции и на тримата с цел предотвратяване на инфекциозни процеси. По преценка на лекарите в по-късните часове на деня евентуално ще им бъде извършена и хипербарна кислородна терапия в барокамерите на ВМА. Тези сеанси се правят, с цел да се повиши концентрацията на кислород в организма, което ще предизвика силно антимикробно действие, ще активизира активността на имунната система и ще подпомогне цялостно по-бързия възстановителен процес на организма. Към момента няма риск за живота им. В стабилно състояние са. И тримата са с добри жизнени показатели, обясни говорителят на болницата Румяна Станимирова.

Тя коментира и риска за загуба на крайник на единия от полицаите, за който беше съобщено вчера.

Този риск ще продължи и в близките дни. Той е свързан най-вече с риска с възникване на инфекции, но засега лекарите дават добри прогнози. Да се надяваме, че няма да възникнат такива усложнения и ще бъдат стабилизирани пациентите, каза Станимирова.

Днес тримата простреляни са претърпели поредните операции, с цел за се избегнат евентуални инфекции, уточни Румяна Станимирова.

По последна информация на медицинския екип, който се грижи за тях в реанимацията на ВМА, липсват данни за поява на лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане, развитие на бъбречна недостатъчност, което, по думите на лекарите, е знак за по-добра перспектива при възстановяването и на тримата. В стабилно състояние са и тримата, с добри жизнени показатели, обясни тя.

След тричасова животоспасяваща операция вчера раненият при задържането Петков днес е в отделението по реанимация на Великотърновската болница. Пред залата дежури полицай, а по неофициална информация Петков е прикован към леглото с белезници. Доктор Николен Стойнов, който е оперирал Петков, описа състоянието му.

Състоянието му е стабилно, контактен, адекватен в момента и продължава да има опасност за живота му, каза доктор Стойнов.

Все още е под полицейска охрана триетажната кооперация в Лясковец, където бе престрелката. Районът е отцепен заради продължаващите процесуално-следствени действия. Хора от съдедните къщи споделиха мнението си за полицейската операция.

Доста груба беше според мен. Чупиха се прозорци към 5 часа, 5 и нещо. Помислих фойерверки, излязох, то се оказа, че полицаите влязоха през терасата. Още не мога да повярвам. Все едно е филм на ужасите. Малко прибързано ли стана, не знам. Може би да е имало и друг начин. Петко не бях го виждал от 3-4 години. Видях го миналата седмица на оня прозорец. Разговаряше с кварталния. Добър човек беше, но с течение на времето какво му стана. Аз виждам проблема за това, че може би и полицията не си е свършила навреме работата, защото при отнемане на разрешителното би трябвало да се изземе оръжието, боеприпаси, но все пак има вина и майката, защото може да се потърси лекарска помощ. Не може напълно нормален, здрав, прав човек да си стоиш то 4 години вкъщи, обясни един от хората в съседните къщи.

Аз просто от тяхното държание. Специално на майката. Тя е трябвало да намери начин, ако трябва да му сипе приспивателно. Не е помогнала в случая нито на сина си, нито на обществото като цяло, каза друга съседка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53