Готвят се промени в Закона за местните данъци и такси, за да се подобри събираемостта

пари
Снимка: РАДИО ВИДИН

Министерството на финансите подготвя промени в Закона за местните данъци и такси, за да подобри събираемостта и да предотврати измамите при регистрацията на леки автомобили, както и при сделките с имоти. Това съобщи заместник-министър Людмила Петкова по време на кръгла маса, посветена на борбата с данъчните измами и корупцията. Според експертите-икономисти годишно бюджетът е ощетяван с между три и четири милиарда лева.

Корупцията и сивият сектор са проводниците на данъчните измами, казват икономистите и бизнесът. Също и неефективността на данъчната администрация, смята Божидар Данев от Българска стопанска камара.

Аз не знам каква е причината данъчните да спят. Или ги приспиват, или не желаят да се събудят. Но безспорно измамите са национален спорт. Аз иначе не мога да си обясня да има този срив в данъчните приходи при ръст на икономиката с 29 на сто през последните 5 години. Огромна част от българската икономика е в сивия сектор. Има просмукване на връзките, които определят разпределянето на средства по тайни, скрити канали. Големите фирми прехвърлят дейността на по-малки предприятия и не се интересуват оттам нататък какви са техните отношения с бюджета, обясни Данев.

Най-големите загуби за бюджета от ДДС и от акцизи носят тютюневите изделия и енергийните продукти, посочи заместник финансовият министър Людмила Петкова. За да се ограничат измамите, министерството подготвя изменения в Закона за акцизите и данъчните складове и в Закона за местните данъци и такси.

Има и укриване на данък върху недвижими имоти, на пътен данък. Ще бъдат въведени мерки за обмен на информация, за да може да се сравнява тези лица, които са си регистрирали автомобилите в КАТ, дали плащат данъци. Също обмисляме мерки, които да предотвратят укриването, декларирането на новопостроени или новопридобити имоти, а от друга страна да подпомогнем самите общини при събирането на данъците, каза Петкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53