Днес изтича срокът за изплащане на дълга на ЧЕЗ към Националната електрическа компания

Расте възможността изходът от спора между ЕРП-тата и НЕК да мине през международен съд

| обновено на 27.03.14 в 12:09
Днес изтича седемдневният срок, даден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на електропреносното дружество ЧЕЗ за изплащане на дълга към Националната електрическа компания (НЕК) по започналата процедура за отнемане на лиценза. Крайният срок за другите две ЕРП-та - ЕНЕРГО-ПРО и EVN, изтича утре.

НЕК сезира прокуратурата, защото няма плащания по сметките и от трите енергодружества. Доставчиците на ток не са променили позицията си. Те твърдят, че имат да получават пари от НЕК. Не е ясно кой ще покрие дефицитите от 347 милиона лева, ако се стигне до отнемане на лицензите.

В деня, когато изтича срокът, в който ЧЕЗ трябва да плати дължимите 63 милиона лева, от електроразпределителната компания информираха за направените от тях инвестиции. През март компанията е вложила 650 хиляди лева за рехабилитация, модернизиране и развитие на електроразпределителната мрежа на Западна България. Започнала е и реализацията на 23 нови инвестиционни проекта.

От ЧЕЗ посочват, че сегашният им минимален дял от цената на електроенергията ограничава драстично възможностите им за инвестиции. От стъпването си на българския пазар преди 9 години са вложени над 728 милиона лева в обновяване и развитие на мрежата, информират от дружеството.

Според енергийния министър Драгомир Стойнев парите трябва да бъдат платени от енергоразпределителните дружества. Расте и възможността изходът от спора между ЕРП-тата и НЕК да мине през международен съд.

ЕНЕРГО-ПРО и EVN имат вече арбитражни процедури от миналата година заради загубите, които се трупат заради зелената енергия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53