Германският бизнес защити шефа на "Сименс" за посещението му при Путин

Източният комитет на германската икономика подкрепи главния изпълнителен директор на "Сименс" Джо Кезер, който в сряда се срещна и разговаря с руския президент Владимир Путин в резиденцията му Ново Огарьово край Москва. Нещо повече - на разговорите е присъствал и шефът на руските железници Владимир Якунин, един от обявените за "персона нон грата" в списъка на ЕС.

Ние няма да се оставим да бъдем ръководени от краткотрайни турбуленции в нашето дългосрочно планиране, заяви Кезер за германската Це Де Еф след срещата. От своя страна "Сименс" ще продължи да работи в Русия, увери той. Остро критикуван от отделни среди за посещението си в разгара на кризата с Крим, шефът на концерна заяви, че въпреки някои временни политически усложнения, винаги трябва да се търсят ниши за сътрудничество.

С прекъсване на разговорите с Москва и по-нататъшни опити за изолация на Русия няма да бъдат решени никакви проблеми, заявява в интервю за "Зюддойче цайтунг" и шефът на Източния комитет на германския бизнес - Екхард Кортес. Той предупреди, че макар никой да не желае затруднения в развитието на европейската икономика като цяло, германската ще бъде най-засегната и потърпевша от евентуални санкции спрямо Русия, тъй като има най-интензивни отношения с нея.

Против санкции се обяви и бившият канцлер Хелмут Шмит, който директно нарече идеята за въвеждането им „определено глупава”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53