Във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните за кредитни измами българи

Във Федералния съд в Чикаго продължава изслушването на задържаните във вторник участници в международната схема за източване на кредитни карти и пари. В сряда двама от българите бяха пуснати под гаранция. Вчера обаче това не се случи. Съдът отдели повече от по половин час, за да чуе аргументите на Теменушка Колева и Емил Господинов. Към  37-годишната Колева, за която бе съобщено първоначално, че е съпруга на основното действащо лице в схемата - Георги Мартов-Мицубишито, а сега се казва, че е негова приятелка, има повдигнати две обвинения - за измама чрез парични преводи и за възпрепятстване на правосъдието. Според разследването тя е изтрила файлове и е заличила доказателства от компютъра на приятеля си. Освен това е скрила от съда, че има банкова сметка с около 25 хил. долара. Това буди съмнение, че тя може би има намерение да се укрие, ако бъде пусната под гаранция и съдът отказа освобождаването й.

Не получи разрешение да напусне ареста и 44-годишният Емил Господинов, собственик на българския център "Родина" в Чикагското предградие "Норидж". Към него има повдигнати четири обвинения - едно за пране на пари и три са за измами за парични преводи.

Федералният съд отказа Теменушка Колева и Емил Господинов да бъдат пуснати под гаранция и поради факта, че са с двойно гражданство, което според властите им позволява лесно да избягат в България или в друга държава. Прокуратурата настоява и останалите участници да останат в ареста, докато делото не приключи, но днес изслушването продължава. Според закона задържаните в Чикаго българи са само обвиняеми и остават невинни до доказване на тяхната вина или на обвиненията срещу тях.

Междувременно обаче, според неофициална информация, ФБР продължава да издирва още нашенци, най-вероятно участници в същата схема. В българските кафенета и ресторанти в Чикаго агенти на Бюрото в последните дни са разпитвали персонала на заведенията и клиентите за още трима души, двама от които са били с български имена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53