Станишев: Истинската социология са резултатите от изборите

| обновено на 29.03.14 в 17:11
Снимка: Кремена Данева

От паметника „Альоша“ в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев обяви инициатива на партията за почистване и възстановяване на паметниците, посветени на българското войнство и победата над фашизма. След като провери състоянието на паметника, който по думите му също е бил обект на посегателства, Станишев подчерта, че разчита на структурите на партията по места да определят паметниците, които ще станат част от инициативата. Той заяви, че акцията е посветена на 6 май - Денят на войнската доблест и 9 май - Денят на победата над фашизма и допълни:

Преди един месец Националният съвет на БСП прие една политическа декларация в позиция срещу омразата, срещу разделението на политическа, етническа, религиозна основа и срещу, в това число, оскверняването на паметници, на което ставаме периодично свидетели, особено на тези, посветени на антифашисти, на съветската армия. Затова исках днес това е инициатива на пловдивските социалисти, да я отправя тази инициатива към всички активисти на БСП, към цялата ни партия и съм убеден, че членове и симпатизанти на БСП ще се включат активно в нея в цялата страна. Има такива паметници навсякъде. Аз мога да кажа например в София - ние трябва да почистим паметника на съветската армия, защото знаете, че всякакви псевдохудожници се упражняваха върху него и по този начин нанасят удар и обида на много хора.

БСП ще изисква от общините и държавата да следят да опазването на паметниците, тъй като те са част от българската история и нашата памет, добави Сергей Станишев.

На среща с актива на БСП от Пловдив и областта Станишев заяви, че ще направи всичко възможно като лидер на БСП и водач на листата за европейските избори партията да постигне максимален резултат. Той подчерта, че структурите по места са готови за силна и открита кампания. По думите му отговорността на БСП е да не допусне надделяването на реваншистки сили на предстоящите европейски избори, за да могат правителството и парламентът да довършат започнатото. Според него симпатизантите и избирателите на партията оценяват високо законите от т. нар. "антимонополен пакет", свързани с кредитните институции, със защитата на конкуренцията и със статута на търговските вериги.

Станишев каза, че предстоящото теглене на заем в размер на 3 млрд. лв. е за рефинансиране на стар дълг, който трябва да се върне и нищо няма да се промени от гледна точка на задлъжнялостта на България. Лидерът на социалистите отказа да коментира последните социологически проучвания с думите: Истинската социология са резултатите от изборите. Нека ги видим. Той заяви също, че е готов да разговаря с всеки един политически лидер сериозно и открито по проблемите на страната:

Не чрез някакви закачки или че да са срещи по кафенета, а институционални, защото България след четири години безвремие, разрушаване на институции, репресии, рекет върху бизнеса и социален геноцид, има нужда от много сериозен разговор за политиката. Ние сме готови да водим такъв разговор с всеки в парламента, извън парламента, открито и публично, с ясен дневен ред. Кампанията, която ние ще водим, ще бъде политическа кампания с много ясна алтернатива за бъдещето на Европа и за това какво България може да постигне.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53