В Истанбул се проведоха последните митинги преди местните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Истанбул днес управляващата ПСР на Ердоган и основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, проведоха последните си митинги за утрешните местни избори.

Преди 2 дни Ердоган пресипна от говорене, а лекарите му препоръчаха почивка и лечение, но той не ги послуша и днес говори на многолюден предизборен митинг в квартала "Картал" на азиатския бряг на Истанбул, където живеят и компактни маси изселници от България, и в кв. "Малтепе", където пак обвини гюленистите и опозицията в опит за сваляне на правителството и дестабилизация на страната. Ердоган се появи на митинга, съпровождан от кмета на Истанбул Кадир Топбаш, който е кандидат за трети мандат, съпругата си Емине, голямата си дъщеря и малкия внук.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу говори на многолюден митинг в квартал "Кадъкьой", който се счита за крепост на опозицията на азиатския бряг на Истанбул. Той обвини правителството и Ердоган в провокиране на напрежение в страната и в Сирия, представи и кандидата за кмет на Истанбул Мустафа Саръгюл.

От 17 часа днес в Турция се прекратява предизборната агитация. Местните избори започват в неделя в 8 часа и ще продължат до 17 часа, а в източните области - от 7 до 18. Предварителните резултати ще бъдат обявени най-рано в 20 часа.

Междувременно турските власти отнеха служебния паспорт на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Америка. Той бе съюзник на Ердоган, но след разрив в отношенията им беше обвинен в създаване на паралелна държава.

Висшият съвет за радио и телевизия забрани всякакви коментари в медиите във връзка със секретното заседание за Сирия, което бе дешифрирано чрез видеозапис в Youtube, докато не бъде приключено съдебното разследване на случая.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53