Преглед на чуждестранния печат

Проправителствените вестници в Турция приветстват резултатите от вчерашните избори за местни органи на властта. "30 март се превърна в нова ера за турската демокрация. Народът гласува доверие на Партията на справедливостта и развитието и зашлеви заговорите и клопките", пише вестник "Тюркие", като отбелязва, че премиерът Ердоган е спечелил девета последователна изборна победа. "Турция се втурна към урните", пише "Йени шафак". "Избирателната активност беше около 90 процента" въпреки корупционните скандали, които вестникът нарича "опит за държавен преврат". Вестник "Радикал" отбелязва, че освен в Истанбул, управляващата Партия на справедливостта и развитието печели и вота в Анкара с кандидата си Мелих Гьокчек.

Гръцките вестници пишат за новоприетите реформи, които ще деблокират близо 12 милиарда евро помощ от еврозоната и МВФ. С приемането на условията, поставени от кредиторите, управляващата коалиция на партия "Нова демокрация" и ПАСОК направи "огромна крачка за бъдещето на Гърция" противно на всички очаквания на "катастрофолозите", пише "Нафтемборики", цитирайки премиера Андонис Самарас. Според вестник "Етнос" опозицията в лицето на лявата партия СИРИЗА се е опитала да поляризира обществото с искане за недоверие към финансовия министър Янис Стурнарас, но е ударила на камък.

Френските гласоподаватели нанесоха удар на правителството на президента Франсоа Оланд на местните избори, като отхвърлиха левите кандидати в най-малко 155 града и подкрепиха консервативни политици, включително от крайнодясната партия Национален фронт, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че крайната десница се е справила добре в градовете, където безработицата е над средното равнище за страната.

Очаква се френският президент да предприеме бърза промяна в правителството след второ поражение на местни избори, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Изборното поражение на социалистите ще има сериозни последици. Авторитетът на Оланд е на изключително ниско ниво и въпросът е дали планираната промяна в правителството е вече последният шанс за президента, отбелязва германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53