Пенсионната реформа ясна най-рано до средата на годината

Снимка: БГНЕС

Най-рано в средата на годината ще стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа у нас.Това каза във Велико Търново министърът на финансите  Петър Чобанов, по повод медийни публикации, че у нас се обсъжда, след 2021-ва година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да стане 65 години.

Това е част от Националната програма за реформи, мерки, които се обсъждат, във връзка с препоръките на Европейската комисия, които редовно се дават в последните няколко години. Това, което искат от нас е да посочим конкретна година, в която това ще се случи. Това е препоръка, която се повтаря пет - шест години от страна на Европейската комисия, която е препоръка за цяла Европа: Кажете кога мъжете и жените ще се пенсионират на една и съща възраст?

Знаете, че миналата година с бюджета за тази замразихме възрастта за пенсиониране, с цел да си дадем тази година време, до средата на годината, надявам се, или до момента, до който трябва да приемем новия бюджет, това да е решено. Как точно ще изглежда пенсионната реформа? Предстои широко публично обсъждане. Кога може това да се случи, по какъв начин и какъв да е пътят да се стигне до там?
Виждате, че хоризонтът остава отворен. След 2021-ва година. Имаме достатъчно време до тогава, и не е фиксирана още годината, но това е европейско изискване, разбира се. Европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53