Еврокомисар Щефан Фюле опита да стимулира диалога между кипърските гърци и турци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да дадат тласък на преговорите за решането на Кипърския въпрос бе основната цел на посещенията на високо равнище от Европейския съюз и САЩ в Никозия. Разговори с лидерите на двете кипърски общности проведоха европейският комисар по разширяването Щефан Фюле и заместник-помощник държавният секретар на САЩ Ерик Рубин.

Два ключови въпроса бяха във фокуса на срещата на еврокомисаря Щефан Фюле и президента на Кипър Никос Анастасиадис. Въпросите бяха за по-активното участие на Европейския съюз в преговорния процес за решаване на Кипърския проблем и насърчаването на мерки за изграждане на доверие между двете общности в разделения Кипър – кипърските гърци и кипърските турци. Обсъдено бе засилването на ролята на Европейския съюз в процеса чрез участието на назначения специален представител на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Никозия.

Сред мерките за изграждане на доверие между разделените кипърснки общности президентът Анастасиадис отново постави въпроса за връщането на окупираната Фамагуста на нейните законни жители.

По-активното участие на Европейския съюз и признаването на значението на мерките за изграждане на доверие дават импулс на целия процес, което може да доведе до практически резултати в близко бъдеще, заяви след срещата правителственият говорител Христос Стилианидис.

Според информации в кипърски турски медии, в последвалия разговор на Фюле с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу въпросът за Фамагуста не е разглеждан.

Съдбата на Фамагуста бе в центъра на срещата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Ерик Рубин с президента Никос Анастасиадис днес. Според официалното съобщение на правителството, Рубин е посочил, че САЩ имат подкрепяща функция, за да се отговори на нуждите и очакванията на двете страни за мерки за изграждане на доверие, които могат да дадат реален шанс за напредък в преговорите.

Еврокомисарят Щефан Фюле участва в официалната церемония днес по пускането в пълна експлоатация на новата пречиствателна станция на Никозия, която е обща за двете части на разделената столица. Проектът е важен пример за двуобщностното сътрудничество в Кипър. Новият завод за пречистване на водата е с общ бюджет от около 29 млн. евро, като 70% от тях са осигурени от Никозия, а 30% са от Европейския  съюз по програма за подпомагане на кипърската турска общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53