Путин: Събитията в Източна Украйна са отговор на заплахите на нелегитимната власт в Киев

| обновено на 17.04.14 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Събитията в Югоизточна Украйна са отговор на местното население на заплахите на нелегитимната власт в Киев и националистите да използват сила. Това заяви Владимир Путин по време на пряката линия с руските граждани. Всичките 17 въпроса, зададени на руския президент в първия час от ежегодната  му телевизионна пресконференция "Пряка линия" бяха за съседна Украйна.

Руският президент определи събитията в Киев от края на февруари като антиконституционен преврат и въоръжено завземане на властта.

Вместо да започнат диалог, от Киев изпратиха своите назначенци - губернатори в източните региони и това предизвика недоволството на местното население, което започна да организира протести. Вместо да осъзнаят, че в украинската държава става нещо нередно и да направят опит за диалог, властите в Киев изпратиха срещу гражданското население танкове и авиация. Това е още едно много сериозно престъпление на днешните киевски управници, посочи Путин и изрази надежда, че те ще осъзнаят в каква пропаст тласкат страната.

Коментирайки днешните преговори в Женева, Путин подчерта, че те трябва да посочат пътя към истински, а не към показен диалог за бъдещето на Украйна.

Само чрез преговори и чрез средствата на дипломацията може бъде решена украинската криза, подчерта руският лидер. Путин за пореден път категорично заяви, че в Източна Украйна няма никакви руски военни или други подразделения и че въоръжените отряди там са от местни жители, които защитават своята земя.

Русия никога не е планирала присъединяването на Крим, но е трябвало да действа извънредно в създалата се ситуация, при която народът на Крим взе решение за своето самоопределение в условия на застрашена сигурност, заяви Владимир Путин по време на 12-ата поред пряка линия с руските граждани. 

Предварително към него бяха отправени около 2,5 милиона въпроса по телефона, чрез есемеси и по интернет. Специалната програма се излъчва директно от всички държавни радио и телевизионни програми, като за първи път в този своеобразен диалог с руския президент днес участват и жителите на новия руски регион Крим.

Владимир Путин отрече твърденията на Украйна и Запада, че руски специални части всяват безредици в Източна Украйна. Президентът обаче призна за първи път, че войниците, които носеха униформи без опознавателни знаци в Крим през миналия месец, са руски военни:

Зад гърба на силите за самоотбрана на Крим, разбира се, стояха наши военнослужещи. Те действаха много коректно, решително и професионално, за да осигурят провеждането на референдума открито, честно, достойно и да помогнат на хората да изразят волята си.

Руският президент заяви, че решението за анексиране на Крим отчасти е било свързано с разширяването на НАТО и опасенията на Москва, че Украйна може да влезе в състава на Алианса: Когато инфраструктурата на военен блок се приближава към границите ни, това ни притеснява и поражда въпроси. Трябва да предприемем някакви ответни мерки. Затова и решението ни за Крим беше отчасти свързано с това.

 Путин заяви, че доверието между Русия и САЩ е изгубено много преди кризата в Украйна, но иска да възстанови сътрудничеството между Москва и Вашингтон. В отговор на въпрос на бившия американски шпионин Едуард Сноудън Путин отговори, че правителството използва специални разузнавателни средства само за криминални разследвания и не подслушва на общо основание своите граждани. Руският президент подчерта, че страната му не иска да се изолира от света с нова Желязна завеса. Желязната завеса е съветско изобретение. Нямаме намерение да отделяме страната и обществото ни от никого, каза Путин. 

Президентските избори в Украйна, които трябва да бъдат произведени на 25-и май, ще са нелегитимни, тъй като има действащ президент, заяви още Путин:

Според конституцията на Украйна, ако не я променят, нови избори, при наличие на действащ президент, е просто невъзможно да се произведат.

По оценка на Путин президентската надпревара в Украйна протича по абсолютно недопустим начин. Все пак държавният глава заяви, че Русия е готова да работи с всички участници в изборния процес в страната.

В същото време украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент, че се опитва да саботира предстоящия президентски вот. Според Яценюк Москва е отговорна за жертвите в последните сблъсъци в Източна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53