Днес е Разпети петък

| обновено на 18.04.14 в 10:44


Днес е Велики петък - най-тъжният ден в християнския свят, на който е бил разпнат на кръста Божият син Иисус Христос след осъждането му от римския управител Пилат Понтийски. Християните минават под Плащеницата, пресъздавайки така мъките Христови и смъртта му. В православните храмове бяха отслужени Царски часове и Вечерня с изнасяне на свещената Плащеница.

На Велики петък през деня се служи Света литургия, защото на този ден сам Господ е пренесъл себе си в жертва, и се извършват Царски часове. На вечерната служба в храма се припомнят и се преживяват по този начин и Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига и символичен гроб на Христос, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащеницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба спасител. Плащеницата се изнася. По време на вечерното богослужение се извършва и опело на Господ пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Иисус Христос. След като изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва по този начин и погребението на Христос. В края на вечерната служба свещеникът взима плащаницата от центъра на храма и я слага на Светия престол в олтара.

На Велики петък много врачани се събират в храмовете. Сутринта от олтара се изнася Светата плащаница, а вечерта, по време на Христовото опело, с нея се обикаля храма. Какво е за врачани Разпети петък чуйте в анкетата на Ива Антонова.

На Разпети петък службите в православната църква са единствени по рода си, каза отец Николай от църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Момчиловци. Неговите думи може да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53