Патриарх Неофит отслужи Второ Възкресение

| обновено на 20.04.14 в 12:28

Българският патриарх Неофит отслужи празнична света литургия Второ Възкресение в столичния митрополитски храм "Света Неделя". Той отправи пожелание да е светло в душата на българския народ, и в помислите, и в постъпките и с крепка вяра в Христовото Възкресение да живеем всички щастливо. 

Главата на българската православна църква бе посрещнат в храма с "На многая лета" и с празничното "Христос Воскресе". Той поздрави и руския народ пред камерата на журналисти от Русия с думите: "Нека бъдат честити със своята православна вяра и с нашето взаимно вярване в светото православие".

На празничното богослужение текстове от Светото евангелие бяха прочетени на различни езици. В словото си по-късно Неофит се обърна към българския народ и от името на всички български митрополити, че нито една божия дума не остава безсилна. "Бог е верен на своите обещания и ето Бог възкръсна и смъртта ридае. Празник на празниците, няма го тук, но възкръсна!" С такива думи отците векове са изричали на Великден, каза още патриархът Неофит и в заключение подчерта:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта победи и даде живот на мъртвите.

Стотици християни от София пристъпиха катедралния храм "Света Неделя", за да присъстват на Светата литургия. Хората бяха дошли, за да запалят свещ за Господ и за здраве на близките си. Ето какво споделиха някои от тях:

Както повелява традицията, боядисваме яйца...Майките, бабите, правеха козунаци, с шарени яйца на Великден се чукахме. Това е традиция, всички да са живи и здрави. 

Според народната традиция, Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден. Обредните хлябове за празника трябва да са омесени на Велики четвъртък. На същия ден се замесват и козунаците за празника. На Великден деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще се окаже най-здраво. Боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус Христос, така както козунакът символизира тялото му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53