Много вярващи изпълниха храмовете в страната на Великден

Снимка: БГНЕС

Червени яйца раздаде на вярващите в храма Пловдивският митрополит Николай след приключване на богослужението за Второ Възкресение. Службата в митрополитската църква "Света Марина" продължи повече от час и половина, като част от нея се водеше на различни езици.                     Великденско утро за децата и техните родители организира община Пловдив. Освен в семейните надпревари, децата участваха в конкурс за най- красиво яйце и за яйце - борец. Празникът завърши с масова снимка на сцената пред Общината и с раздаването на пакети с козунак.  

Стотици вярващи от Враца се събраха в катедралния храм, "Свети 12 апостоли" на празничното богослужение за Христовото възкресение. 

По време на Възкресната вечерня общата радост на свещенослужителите и божият народ прозвуча единогласно в най важното пасхално песнопение. Христовото Възкресение, живата ни вяра и нашата светла спасителна надежда за духовното ни развитие, са думи от пасхалния богослов на врачанския митрополит Калиник.

Тържествената литургия за Възкресение Христово събра хиляди вярващи в храмовете на град Раковски, където се намира най-голямата католическа общност в България.

"Да имаме повече вяра в себе си и в Бог". С тези думи започна пожеланието си в днешния празничен ден отец Евгени от църквата Непорочното зачатие на Дева Мария:

Вяра, че Бог е този, който направлява  нашият живот, че Бог е този, който изпълва нашите сърца, преди всичко с любов, така че желание е на всеки един от нас да не се предаваме, когато е трудно. Да са живи и здрави всички и възкръсналия Иисус, който ни обича безкрайно, да ви помага, да ви благослови.

Пред католическата църква Пресвето сърце Исусово в Раковски 17-годишният Иво Райков обясни как чувства празника:

Великден за мен е победата над смъртта, победата над греха и надеждата, че някой ден всеки от нас ще достигне именно до Възкресение на телата и до най-висшата цел за всеки човек - светостта, общуванвето с Бог.

С тържествена литургия арменската общност в Бургас отбеляза Възкресение Христово в храма „Сурп Хач“. И при арменците, както при православните християни, религиозните ритуали започват на Велики Четвъртък:

Тържествена литургия, ритуално измиване на крака и символично пресъздаване на тайната вечеря включват религиозните ритуали на Велики Четвъртък в Арменската апостолическа църква. Още за традициите разказва отец Дер Зарех: 

Правим измиването на крака, което Иисус е направил на своите ученици, за да им докаже, че господаря винаги е равен със своите слуги. При нас плащеницата си я носим, заставаме пред олтара и всички минават под плащеницата.

Близо 1500 души наброява арменската общност в Бургас. Част от тях, предимно жени присъстваха на великденската литургия в храм „Сурп Хач“ снощи. Днес на празника арменската църква раздава за здраве на своите миряни козунаци и червени яйца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53