Тържества в Плиска по повод 1150-ата годишнина от покръстването на българите

Снимка: БГНЕС

Под патронажа на президента Росен Плевнелиев в Плиска тържествено бяха отбелязани 1150 години от покръстването на българите. След близо 1000 години в Голямата базилика в Историко-археологическия резерват отново беше отслужен благодарствен молебен. Службата беше водена от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Плиска днес за първи път получи своите официални символи - знамето и герба. Върху флага вече се вее и прочутата бронзова розета, открита в стария град преди половин век. За първи път Плиска удостои своите почетни граждани - професор Божидар Димитров, посмъртно - професор Рашо Рашев и митрополит Кирил. В рамките на тържествата се проведе и дискусия, посветена на значението на покръстването и на развитието на днешна Плиска като културна и туристическа дестинация.

Според президента Плевнелиев, който също участва във форума, проблемът с недостатъчния брой туристи в резервата, около 30 хиляди души годишно е, че не сме ефективни и няма приоритети.

500 милиона лева бяха раздадени по национална програма през 2013-а година и въпрос на приоритети е за какво. Ако приоритетът е десет спортни зали или 15 пречиствателни станции добре, но ако приоритетът е да разкажем историята за една България, да привлечем милиони, повече туристи, да създадем следващо поколение на България, което да си знае корените и заради това да бъде силно и където й да е по света, някой ден да се върне, ако това е приоритет, вложи ги тези 500 милиона, да се извадят пет - десет със сигурност може.

Според държавния глава, ако от догодина отново се раздават 0,5 милиард лева, трябва да се отделят поне 10 милиона лева за културно-историческо наследство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53