Генерална репетиция проведоха военните в центъра на София

Снимка: БГНЕС

Генерална репетиция проведоха военните в центъра на София. Те оттренираха парада, с който утре ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Още в 7.30 часа военните се строиха пред „Св. Александър Невски“, където беше отрепетиран водосветът на бойните знамена. Валентин Джанабедски беше също в строя на ВВС:

Беше интересно за децата, за гостите, за всички, които ще идват да гледат парада, ще е интересно да видят техниката.

Точно в 10 часа военните отрепетираха и парада на площад „Александър Батемберг“. За първи път в парада ще участват военни полицаи.

За първи път от 2009-а година в парада ще участват самолети и хеликоптери. Заради дъждовното време над София обаче на тренировките минаха само хеликоптерите. На по-добри условия на Гергьовден се надява командващият парада контраадмирал Георги Мотев.

При добро стечение на метеорологията, ще има масирано присъствие на авиацията. Ако времето е като това, аз не съм специалист, но предполагам, че ще бъдат само хеликоптери. Това ще се разбере най-точно утре сутринта.

В рамките на празника тази вечер в зала „Арена Армеец“ ще има музикален парад на военните духови оркестри.

Утре в 9 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъде отслужен традиционния водосвет на знамената светини, бойните знамена и представителни знамена, участващи в парада. В 10 часа на площад "Княз Александър І" ще започне и самият парад. Тази година от много време насам в него ще участват самолети. Вертолет МИ17 ще открие парада, преминавайки с националното знаме. Два вертолета Кугър, както и учебния Бел-206 също ще бъдат там. Над гостите и зрителите ще прелетят един изтребител МИГ-29, два МИГ-21, един щурмови самолет СУ-25, два учебно-тренировъчни ЕЛ-39, както и три самолета "Пилатус". В парада ще се включат общо около 800 души. Тази година парадът ще командва заместник-командващият съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев:

Възстановяваме традицията президентът да поздрави ветераните. При военна полиция за пръв път присъства на такъв парад, но те са част от въоръжените сили на Република България и смятам, че тяхното място също трябва да бъде на парада. При добро стечение на метеорологията ще има и масирано присъствие на авиация.

След парада ще се състои церемонията-спектакъл "Искри". В 12 часа ще бъде извършена тържествената смяна на караула пред президентството. По традиция на 6 май Националният военно-исторически музей ще отвори вратите си за посетители.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53