Радикалният ислямски духовник Абу Хамза е сътрудничил на британската полиция и на разузнаване

Абу Хамза ал Мазри
Снимка: bbc.co.uk

Адвокат на радикалния ислямски духовник Абу Хамза заяви, че той е помагал на британската полиция и на разузнаването за намаляване на напрежението с мюсюлманската общност във Великобритания.

Сензационната новина, разпространена от британските медии, дойде от съда в Ню Йорк, където адвокат на Абу Хамза заяви, че всъщност той е работил тайно с британското разузнаване за запазване на сигурността по улиците на Лондон. Адвокат Джошуа Дрейтъл се позовава на доклади на Скотланд Ярд, в които се посочва, че Абу Хамза е сътрудничил на МИ-5 и полицията при опити за прекратяване на вземането на заложници и за намаляване на напрежението с мюсюлманската общност на Острова.

Сензационните признания ще налеят масло в огъня на конспиративните теории, че на Абу Хамза умишлено е била давана по-голяма свобода в неговите проповеди без да бъде арестуван, именно защото е работил с тайните служби, коментираха политически наблюдатели. Новата светлина, в която бе представен Абу Хамза, напълно се отличава от картината на обвинението, където той е обвинен в ръководство на глобална терористична мрежа от джамията във Финсбъри парк в северен Лондон. Думите на адвоката идват преди Абу Хамза да застане пред съда в Ню Йорк за показания по 11-те обвинеиня в тероризъм, които той отрича.

Абу Хамза бе екстрадиран в Съединените щати през 2012-а година след като лежа 6 години в затвор във Великобритания за насаждане на религиозна омраза и заговор за отвличане в Йемен, завършил със смъртта на трима британци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53