11 хиляди военни участват в парада за Деня на победата в Москва

| обновено на 09.05.14 в 11:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Централното събитие на днешните чествания на Деня на победата беше грандиозният военен парад на Червения площад в Москва. Стотиците ветерани и официални гости бяха приветствани от президента Владимир Путин, който заяви, че 9-и май е бил, е и ще бъде главният празник за Русия.

Това е ден на национален триумф, на народна гордост, ден на скръб и на вечна памет. Това е празник, когато тържествува побеждаващата сила на патриотизма, когато всички ние особено остро чувстваме какво означава да сме верни на Родината и колко е важно да умеем да отстояваме нейните интереси, посочи руският президент.

Очаква се следобед Владимир Путин да пристигне в Крим и да участва в парада на военноморските сили в Севастопол, но тази новина не беше потвърдена официално от Кремъл.

В днешния парад на Червения площад участваха 11 хиляди военнослужещи и над 150 единици военна техника. За първи път бяха показани ракетните комплекси "Хризантема-С", бронираните машини "Тайфун" и зенитните комплекси "Тор-М2У". На част от бронетранспортьорите се развяваха знамената на Крим и на град Севастопол.

Сухопътната част от парада завърши с демонстрация на ядрената мощ на Русия чрез ракетите "Искандер-М" и "Топол-М", след което на височина 250 метра над Червения площад прелетяха хеликоптери, изтребители и бомбардировачи - общо 69 летателни машини, колкото са годините, изминали от победата над хитлерофашизма.

Денят ще продължи с празнични веселия на открито, в които се очаква да участват  около 8 милиона московчани и гости на града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53