Орешарски: Не разбирам мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не разбира мотивите на ГЕРБ за  вот на недоверие към правителството, защото проектът "Южен поток" не е български. Той коментира критиките на опозицията на излизане от представителството на Европейската комисия в София, където имаше тържество с посланици по случай Деня на Европа. С уговорката, че не е прочел мотивите за четвъртия вот на недоверие, премиерът коментира обвиненията, че е провалил проекта:

"Южен поток" не го строя аз. Ако го строях аз, приемам всички упреци. Опозицията достатъчно го забави. Достатъчно неизгодни условия, вярно, не бяха договорени, но оставиха такива условия като например 8 на сто лихва, така че по-добре, да бъдат малко по-скромни. Пак ви казвам - този проект не е български
Участието на министър-председателя в празничния коктейл с посланици в представителството на Еврокомисията в София наложи затварянето на уличката пред сградата от полицията и НСО. Това предизвика недоволството на живущите в района. Според Ясен Петров, никой не е предупредил хората за събитието. От представителството на Еврокомисията заявиха, че оплакванията трябва да се отправят към Министерския съвет заради охраната на премиера. 
На събитието присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Визитата й в София не беше предварително оповестена. Нейният автомобил обаче влезе директно през гаража на сградата и така избегна събралите се пред входа журналисти. 
По-късно на среща с граждански организации премиерът прие предложението да бъде организирана хуманитарна помощ за бедстващи жители на Украйна:
Веднага ще консултирам с министър Вигенин. Мисля, че досега няма официална молба от Украйна, но не е и нужно да има. По-скоро, ако има такава инициатива, ние ще съдействаме за среща в украинското посолство, за да можем да организираме подпомагане с това, което е нужно на Украйна, не с това, което ние мислим, че е нужно. По-важно е да уточним, какво трябва на хората там. Така че това също е ангажимент, който можем, буквално до няколко дни, да го организираме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53