Втори етап от Плана за защита на населението стартират във Видинско

Снимка: Радио Видин

До края на деня във Видинско ще бъде стартиран вторият етап от Плана за защита на населението след падналите валежи и рязкото покачване на нивото на Дунав. Заседания проведоха общинският и областният кризисен щаб, на които бяха набелязани мерките за изпълнение при нива на реката от 850 до 930 см. 

В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа. 

Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав, където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на "Напоителни системи" Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение "Железни врати" е свалено с три метра заради очаквания приток. 

Във Видин вече работят пет от общо осемте отводнителни помпени станции заради наводнени терени от подпочвени води край дигите. Състоянието им е добро засега. По данни на "Напоителни системи" не са установени пробойни или слягане на дигите. Те се наблюдават ежедневно, има и четиричасово дежурство в помпените станции. 

Във Видин до края на деня ще бъдат сформирани групите за наблюдение и тези при аварийни ситуации в населените места край реката. Пълнят се 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия" като има готовност за още 5000 чувала. Ако бъде въведен втори етап, на места допълнително ще бъдат насипани 200 кубика земна маса. 

Очаква се следобед пътят Видин-Арчар да бъде затворен, така че преминаването ще става през Димово по главен път Е-79. Тревожна е също така ситуацията и по течението на Тимок. В Брегово е въведено денонощно дежурство, организирано е и пълнене на чували за диги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53