Намериха трите загубили се момчета в Стара планина

| обновено на 20.05.14 в 18:12

Намериха живи и здрави трите загубили се момчета в Стара планина. Виктор, Веселин и Христо са открити до село Тъжа, което са намира на около 15 км от Калофер. Преходът, който са извършили от мястото на последното им обаждане, в което се търсили ориентири, до село Тъжа е около 30 км в много труден терен. 

Момчетата са се придвижвали до Тъжа, когато видели кола на пътя. Шофьорът на автомобила ги е откарал до центъра на селото, където ги посрещнаха родителите им и спасителите, ръководили мащабната акция по издирването им.

Веселин отказа да говори пред медиите. Той е леко пострадал, след като скално парче е паднало върху ръката му.

Виктор и Христо разказаха, че през трите дни са пили само вода и според тях са извървели около 100 км. Момчетата разказаха, че са тръгнали към Райското пръскало, но се оказали, според тяхна преценка, до връх Ботев.

Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в издирването на трите момчета в Стара планина. След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение, спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас.

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай". Тази местност е импровизиран сборен пункт, откъдето потеглят и се връщат екипите на спасителите. Председателят на УС на "Планинската спасителна служба – доброволци" Веселин Ганчев заяви, че работата на екипите е била много затруднена. По думите му има множество стръмни скали по дадените координати. По думите му картината се е усложнила и от силния шум на водите. Открита е била колата на момчетата. В нея е намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи.

Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция на планинската служба по издирването. Две от машините са оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер има и технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция". В акцията се включиха и две кучета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53