Израелският премиер отново обвини Иран за терористичния атентат в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново обвини Иран за терористичния атентат в Бургас. В присъствието на премиера Пламен Орешарски в Йерусалим, Нетаняху заяви:

Те бяха убити от "Хизбула", която е подизпълнител на Иран. Иран е официалната терористична държава в света. Не можем да позволим на такава терористична страна да се сдобие с ядрени оръжия. Ако аятоласите държат пръста си на ядреното копче, това би застрашило целия свят.

От своя страна българският премиер Орешарски се ангажира с изправянето на отговорните за атентата пред съда:

Дълбоко съжаляваме за случая на бургаското летище. Продължаваме да правим всичко възможно за завършване на разследването и сме убедени, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд.

Министър-председателят на Израел не пропусна да отдаде почит на смелостта на българския народ, който спаси своите евреи от Холокоста:

Винаги ще помня тази телеграма на нацисткия представител в София, в която той казва, че „българският народ не бил още достигнал необходимото равнище, за да сътрудничи на нацистите“ - Точно така! Българите запазиха своята човечност и показаха изключителен героизъм в най-трагичния момент за еврейския народ. Ние винаги ще помним това и ще го повтарям всеки път, когато имам възможност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53