Днешният вот във Великобритания е последна проверка на общественото мнение преди общите избори през май догодина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони британци гласуват днес в изборите за Европейски парламент и в местни избори в Англия и Северна Ирландия. Очакванията са Партията за независимост на Найджъл Фараж да изпълни заканата си за "земетресение" на изборите, като вкара най-много британски депутати в европарламента. 

На днешните избори се гледа като на последна проверка на общественото мнение преди общите избори във Великобритания през май догодина.

Гласува се за всичките 73 британски места в Европарламента, както и за 4216 места за общински съветници, половината от които в Лондон.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа сутринта и ще затворят врати в 22 часа вечерта. Резултатите от местните избори ще станат известни в петък, докато тези за Европейския парламент ще бъдат оповестени късно в неделя вечерта след приключване на гласуването и в последната страна, членка на Европейския съюз.

На последните европейски избори през 2009-а година консерваторите получиха най-голям дял от гласовете, следвани от Партията за независимост (ЮКИП), лейбъристите и либералдемократите. Тази година обаче наблюдателите очакват безпрецедентна победа за ЮКИП. Последното проучване на общественото мнение в навечерието на изборите, поръчано на агенция "Опиниум" от вестник "Дейли мейл", отрежда 32-процентна подкрепа за партията на Найджъл Фараж срещу 25 процента за лейбъристите и 21 за консерваторите.

Либералдемократическата партия, която е коалиционен партньор в правителството, изостава чувствително в анкетите и е пред угрозата да не спечели депутатско място в Европарламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53