Евроизбори се провеждат днес в Чехия и Ирландия

| обновено на 23.05.14 в 12:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателите в Чехия и Ирландия ще гласуват днес за Европейски парламент.

Чехите ще изберат 21 евродепутати и по традиция гласуват в два дни. Избирателите ще избират между рекордните 38 партии и движения с общо 849 кандидати. Така за 1 евродепутатско кресло ще се борят 40 номинирани. Въпреки призивите не се очаква висока избирателна активност.

Сред сочените за фаворити са представените в чешкия парламент и правителството партии и движения като ANO 2011 и ТОР 09, които на евровота участват за първи път. С повишено внимание ще се следят резултатите и на управляващите социалдемократи.

В кампаниите доминираха актуалните за ЕС теми, паралелно с националните. Партиите обещаха подобряване в усвояването на евросредствата, изравняване на стандарта на живот в рамките на Съюза, по-качествени храни и др. Не липсваха и критики към  Брюксел в сферата на регулацията и имиграционната политика. Секциите ще бъдат отново отворени в събота – от 8 до 14 часа. 

Вчера беше гласуването във Великобритания и Холандия. 

Според екзит пол холандската евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс изненадващо е загубила подкрепа и е завършила едва на четвърто място. Проевропейската ляволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6 процента, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто. Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009-а г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.

Във Великобритания много сондажи предричат, че вота ще спечели Партията на независимостта на Найджъл Фараж. Тъй като в ЕС има 26 милиона безработни, антиимиграционната и антиевропейската риторика на популистите се очаква да улучи в десетката: евроскептиците биха могли да утроят броя на евродепутатите си и да спечелят 100 места.

В събота ще гласуват Италия, Литва, Словакия и Малта, а в останалите страни, включително и в България, ще избират евродепутати в неделя, 25-и май.

Първите официални резултати от тези избори, които ще протекат в рамките на четири дни в 28-те страни - членки, ще бъдат оповестени в неделя вечерта, когато затворят и последните избирателни секции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53