Путин: Русия ще се отнесе с уважение към резултатите от предстоящите в Украйна президентски избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще се отнесе с уважение към резултатите от предстоящите в Украйна президентски избори и ще работи с новото ръководство на страната. Това заяви президентът Владимир Путин по време на Петербургския международен икономически форум.

Владимир Путин обвини новите власти в Киев, че сами са създали проблемите, които могат да поставят под съмнение легитимността на президентските избори. Това, според него, са държавният преврат, извършен със сила, отстраняването на Виктор Янукович, който и в момента е легитимен президент, както и гражданската война, обхванала част от страната. Въпреки това Владимир Путин смята предстоящите избори за правилно решение за нормализиране на ситуацията в Украйна: Ние също искаме най-накрая да настъпи успокоение на обстановката и затова с уважение ще се отнесем към избора на украинския народ. Искаме в Украйна да настъпи мир и да бъдат създадени условия за излизане на страната от кризата, защото сме заинтересовани на нашата западна граница да има ред и спокойствие, заяви руският президент.

Според Владимир Путин отговорност за драматичните събития в Украйна носят САЩ и ЕС, които подкрепиха държавния преврат, а сега винят Русия и се опитват да я наказват чрез санкции. Тези действия са не само несправедливи, но и незаконни, тъй като няма решение за подобни санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, смята руският президент. Путин дори заподозря САЩ, че с въвеждането на нови ограничения спрямо Русия се опитват да спечелят конкурентно предимство на европейския пазар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53