ГЕРБ: Изборите са опорочени от чудовищно купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

Още преди да станат известни първите екзитпол резултати, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че това са най -опорочените избори, тъй като е било извършвано "чудовищно купуване на гласове“:
Това са най-опорочените избори. От цялата страна ни се обаждат за чудовищно купуване на гласове от страна на БСП и  "Цензура". Презастъпници, особено в ромските махали. За това казах, че няма довечера да правиме пресконференция, за да видиме в ромските квартали в България как са гласували и за коя партия. И тогава ще стане ясно и за новата, и за старата какво са правили, особено от "Столипиново" от Пловдив, особено от там. Крадецът винаги е викал "Дръжте крадеца". Най-крадливите сътвориха Костинброд. Помните, миналите избори преди една година, всички партии, всички медии говорехте за печатницата на ГЕРБ, където печати сега рекламните материали на новата партия - Костинброд.
Николай Бареков отрече "България без цензура" да е купувала гласове в Пловдив. Няма интерес да се фалшифицират изборите. А в Костинброд бил преди 3 месеца по предизборната кампания.
Ние гласове не купуваме. Имаме цифром и словом в Пловдив 12 човека от ромски произход, които са членове на нашата партия и застъпници и нямам никакво притеснение да се преброи вота в ромските махали. Само ще ви кажа, без да хвърлям бобма, че той си е така поръчал там, да го кажем, 12 хиляди гласа в квартал "Изгрев" в Пловдив. Аз съм агитирал в цигански махали, ходил съм, но винаги съм казвал: "Пари за гласове нямаме". Нямаме и за кебапчета и за кюфтета. Ние смятаме, че срещу нас най-много сигнали се подават и най-вече се играе срещу нас извън правилата от БСП и от ДПС.
От ББЦ казват, че манипулацията, освен чрез купуване на гласове, ще бъде извършена и след края на изборния ден. За пример той посочи наблюдателите, посочи и че хората от РИК не са били добре обучени.
Всъщност през целия изборен ден ГЕРБ изпращаха сигнали и съобщаваха за това на медиите. Габрово, Сливен, Бургас, София, Варна, Кюстендил бяха само малка част от градовете, за които от ГЕРБ алармираха. Най- често за неправомерна агитация, неправомерно издадени удостоверения за гласуване, наблюдатели, които съхраняват у себе си списъци с лични данни на избиратели, предварително попълнени и сгънати бюлетини. Недопускане на избиратели в избирателните си секции по адресна регистрация под предлог, че са подали заявления за гласуване в подвижни избирателни секции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53