Преглед на чуждестранния печат

Срещата на върха на европейските лидери, на която те обсъдиха резултатите от евроизборите, е основна тема за западните издания.

Два дни след вота лидерите решиха да преразгледат приоритетите на Евросъюза, за да отговорят на вълната от еврофобия, пише френският Монд.

Индипендънт акцентира върху несъгласието на британския министър-председател Дейвид Камерън с препоръката начело на Европейската комисия да бъде назначен Жан-Клод Юнкер.

Файненшъл таймс анализира позицията на германския канцлер Ангела Меркел за бъдещия председател Еврокомисията. Меркел заяви, че макар ЕНП да е най-силната политическа сила и Юнкер да е неин кандидат, нито една партия няма мнозинство сама по себе си.

Канцлерът подкрепя кандидата на ЕНП, но не иска да кара Камерън да отстъпва още повече по този въпрос. Ето защо лидерите решиха да печелят време и да започнат да пишат нова убедителна европейска програма, докато се разберат по въпроса за бъдещия председател, коментира Фигаро. 

Докато  лидерите спорят кой да бъде начело на Еврокомисията, евроскептиците от цяла Европа започват да обмислят кой да е техният водач на континента, отбелязва Файненшъл таймс. Според изданието битката ще се води между Марин льо Пен и Найджъл Фараж.

Украйна слага точка на връзките си с ОНД - Киев се засяга, тъй като общността не реагира на събитията в Крим и Донецк, пише Независимая газета. Според експерти на вестника решението неслучайно е взето в момент на ожесточени боеве в Източна Украйна.

Службата за сигурност на Украйна опроверга новината, че страната напуска ОНД, изтъква Росийская газета. Казаното от секретаря на украинския Съвет за сигурност и отбрана Андрий Парубий не заслужава пълно доверие и не се знае дали новият президент няма да го смени, коментира пред вестника руският аналитик.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53