НЗОК ще разпредели 122 милиона лева за болниците

| обновено на 29.05.14 в 15:10
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса  ще разпредели 122 милиона лева за болниците, колкото бяха разпределени и през месец май, каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова - член на Надзорния съвет на Здравната каса:

Здравноосигурителните плащания вървят много добре, даже преизпълнението е много по-добро от миналата година. И за целите на изготвянето на прогнозите за 2014-а г. ни е необходима тази информация. Всъщност, преизпълнението е близо 100 милиона. На нас ни трябва за цялата година колко ще бъде преизпълнението.

През юни ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, каза още  Людмила Петкова: Юни месец, когато се изготви докладът, да се направи цялостен анализ за необходимите средства за болнична помощ и евентуално да се начертаят варианти за решение, включително и ако е необходимо и актуализация на бюджета.

Постановление 94 за начина, по който ще се плаща на болницата. Колкото и да ни убеждават, това за болничните мениджъри означава едно - или намаляват заплати и не ги изплащат, или влизат в дългове, обясни председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Не е справедливо по средата на годината да се променят правилата и да се налагат реформи, категорични са лекарите. Новото постановление ще доведе и до списъци с чакащи пациенти, твърдят медиците.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че моделът на финансиране на болниците ще бъде променен с промени в спорното постановление. Ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите.

За мен е изключително порочен подходът, по който болниците все повече търпят преса от страна на НЗОК. Аз ще призова надзора на Касата, когато разпределя и прави бюджети в бъдеще да се съобразява с това, че публичният ресурс, освен за лекарства и медицински изделия, за мен е много по-важно да отива за дейност, смята министър Андреева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53