Десетки вярващи присъстваха на празничната литургия за Възнесение Господне

Снимка: Ивайло Михайлов

Десетки вярващи присъстваха на празничната Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски", с която Българската православна църква отбелязва празника Възнесение Господне. Тя беше известена с 30-минутен камбанен звън и отслужена от Тивериополския епископ Тихон.

Тази година Православната църква чества Възнесение Господне - Спасовден на 29-и май. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден. 

В средновековната крепост Царевец във Велико Търново свещеници от различни епархии в страната отслужиха тържествена литургия за храмовия празник на възстановената Патриаршеска църква "Възнесение Господне". Сред тях беше отец Добромир, преподавател по богословие във Великотърновския университет: От Свещеното писание на тоя празник ние знаеме, че Христос като се възнася на небето казва на своите апостоли, че ще бъде с тях во веки, че ще им изпрати Светия дух - утешителят, който ще прибъдваме в църквата. Така че Възнесението е заключителният акт на Спасението, защото именно когато Той стана човек, съедини божествената си природа с нашата човешка и по този начин Той ни спаси, Той ни изкупи, за да можем ние да станем като Него - богове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53