Подправен е часът на тръгване и пристигане на линейката, повикана за Елизабет Димитрова

| обновено на 29.05.14 в 17:43
Елизабет Димитрова

Часът на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова е подправен. Това е установила проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит", съобщи нейният председател д-р Симеон Василев:

Часът на тръгване и пристигане на линейката по констатациите на колегите е поправен. Дежурният екип, в случая колежката, която е била на тази линейка и медицинската сестра предварително е трябвало да подпишат протокол за това, че са проверили оборудването в тази линейка. Те това не са го направили. Оказало се, че не е имало дефибрилатор в линейката. Те, пристигайки на място, не са оказали никакви реанимационни действия, което е огромна грешка на екипа, който е бил на дежурство. Те са констатирали признаци на смърт, но не са направили необходимото, защото е възможно пациентката в този момент да е била в клинична смърт. Просто са констатирали смъртта и нищо друго, което е огромна грешка.

Фотографката Елизабет Димитрова почина в понеделник в столичния квартал "Надежда", докато чака линейка. Трагедията се разигра след абитуриентски бал, на който тя е имала ангажимент. Младата жена си тръгвала, когато припаднала до колата си. Близките веднага се обадили на телефон 112, но според тях линейката дошла чак след 55 минути и жената починала.

Директорът на Изпълнителната агенция "Медицински одит" посочи още, че сред причините за исканата оставка на директора на столичната спешна помощ  доктор Георги Гелев е и липсата на кадрова обезпеченост в спешната помощ.

Д-р Георги Гелев каза при изслушване пред Парламентарната здравна комисия, че предварителният доклад на медицинския одит за работата на Спешната помощ е тенденциозен и неточен. По време на изслушването министърът на здравеопазването Таня Андреева представи резюме от доклада, според който в столичната Бърза помощ има лоша организация, липса на контрол, а заплащането на работещите противоречи на правилника. В доклада се посочва, че едно и също лице е назначавано в две различни звена, а заплатите в администрацията са по-високи от тези на медицинските сестри. Министър Андреева препоръча да се назначи временно нов директор на мястото на доктор Гелев, за да се нормализира работата в структурата. Междувременно, доктор Гелев посочи, че заплатите не са увеличени от началото на годината с обещаните 10 процента. Оборудването с техника не отговаря на броя на линейките, а на щат работещите в Спешна помощ са половината от щата, което рефлектира върху работата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53