Енергийните министри на Русия и Украйна продължават преговорите за газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийните министри на Русия и Украйна ще се срещнат в Берлин в нов опит да уредят продължаването на руските газови доставки с посредничеството на европейския комисар Гюнтер Йотингер.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер събира на тристраннагазова среща в Берлин Русия, Украйна и ЕС.

Срещата трябва да даде конкретни отговори на въпроса как да се избегне спирането на газоподаването от началото на следващата седмица за Украйна и съответно – за европейските страни. Към момента Киев дължи на Газпром 2,2 млрд. долара за доставка на синьото гориво. Очаква се до края на деня за бъдат платени 2 млрд. долара а останалите - до 7 юни.

Йотингер настоява за изясняване на ситуацията във възможно най-кратки срокове и постигане на справедливи цени за украинската страна.

В Берлин ще се съберат представителите на Брюксел, украинският министър на енергетиката Юрий Продан и руският му колега Александър Новак.

Алексей Милер, когото ЕС се опита да включи в черния списък за недопускане в страните от ЕС, няма да присъства, но коментира ситуацията. Според него ЕС трябва да окаже своето влияние и натиск върху Киев, за да подпише предлаганото от Москва споразумение за разплащане и непрекъсване на доставките и транзита на газ.

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко заяви вчера, че без отстъпка Киев няма да купува руски газ и ще разчита на реверсивни доставки от Централна Европа. За такива обаче все още няма капацитет, а Русия се закани, че ще спре газа още през идната седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53