Цветан Цветанов отново пред съда, този път за подслушванията

Снимка: БГНЕС

Часове, след като беше осъден на четири години затвор за престъпление срещу правосъдието, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще застане на подсъдимата скамейка за нерегламентираното подслушване в МВР. Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции". Делото ще се гледа при закрити врата.

Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба. Според прокуратурата бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО, тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. Според юристи обвинението в допустителство е доста трудно доказуемо.

Обвинителният акт беше еднократно връщан на прокуратурата заради неясноти като например за времето, в което са били използвани прословутите кечъри, с което се твърди, че незаконно се е подслушвало, или пък какви точно са вредните последици, настъпили от действията на Цветанов и другите трима подсъдими.

Държавното обвинение не протестира връщането на делото, а коригира обвинителния акт и отново го внесе в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53