Около 50 души от Центъра за спешна медицинска помощ в София протестират пред МЗ

Снимка: БГНЕС

Около 50 души от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата са протестират пред Министерството на здравеопазването (МЗ), очаквайки резултатите от срещата на министъра на здравеопазването с директора на спешната помощ и със служители. По-голяма част от протестиращите искат увеличаване на работните заплати. Те изразяват подкрепата си към уволнения директор д-р Георги Гелев.

Преди срещата на протеста беше и доктор Ангел Ангелов, заместник-директор по лечебната дейност в Центъра за спешна медицинска помощ. Той също е предложен за отстраняване, но не отговори на въпроса как си обяснява това. Доктор Ангелов каза, че повишаването на заплатите в спешната помощ; подобряването на условията на труд; намирането на начин младите, постъпващи в спешната помощ кадри да бъдат задържани и да имат мотивация да останат; идеята телефон 150 да бъде възстановен са част от мерките, които се очаква да бъдат взети на тази среща.

На въпрос дали е имало подправяне на часа на тръгване и на пристигане на линейката при последния случай с починалата в София Елизабет  Димитрова, доктор Ангелов посочи, че трябва да се види какво е отчела джипиес системата.

Цитираните в някои медии високи заплати на администрацията в спешната помощ в столицата не отговарят на истината, подчерта доктор Ангелов, като уточни, че става дума за шофьор с 26-годишен стаж, на който били изплатени шест работни заплати при пенсионирането му.

Доктор Ангелов уточни, че 130 души от ЦСМП до момента са депозирали оставки.

Анестезиологът доктор Ваньо Иванов, който е с 36-годишен стаж в спешната помощ, каза, че получава 876 лева заплата. Той вижда решението на проблемите в системата чрез вдигането на заплатите на шофьорите, на лекарите и на медицинските сестри. Според доктор Иванов материалното стимулиране е единственият начин за подобряване на  работата. В другия случай стресът, на който са подложени лекарите, води до напускането им и до лошото им качество на работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53