ГЕРБ иска изслушване на Орешарски и Стойнев в НС

От ГЕРБ поискаха изслушване в парламента на премиера Орешарски и на енергийния министър Стойнев заради спрения проект "Южен поток".

От ГЕРБ настояват за тези изслушвания заради някои разминавания в позициите на премиера Орешарски и министър Стойнев. В зависимост от изложените от тях позиции ГЕРБ ще поиска изслушване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. По думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, когато важен геостратегически проект не е съобразен с изискванията на Европейската комисия и ЕС, той носи пряка заплаха за националната сигурност на страната:

Орешарски казва едно, Стойнев казва друго и на база дадената информация ще направим всичко възможно да бъде изслушан и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и разбира се, председателят на ДАНС Писанчев. Всеки важен геостратегически проект, който е свързан с цялостната политика на ЕС. Когато българско правителство не се съобразява с позицията на ЕК, на европейските държави, определено има заплаха за националната сигурност, което дава това управление с тежки последствия в годините напред.

Другите вътрешнополитически акценти от брифинга на ГЕРБ касаят върнатия Закон за МВР от президента Росен Плевнелиев и предстоящия избор на членове на Сметната палата. От ГЕРБ призоваха това НС да приеме наложеното вето, за да не се стигне до влизане в сила на Закона за МВР. Според Красимир Ципов от ГЕРБ, законът е вреден за всички служители в МВР. Цветанов настоя това Народно събрание да спре законодателни инициативи, които касаят секторни политики, както и това НС да не взима решение за избор на членове на Сметната палата.

От ГЕРБ поискаха председателят на колегиалния орган Лидия Руменова да подаде оставка и ясно заявиха, че те няма да участват в избора на членове на Сметната палата. По предварителна информация този избор трябва да е на утрешното пленарно заседание, след това ще са най-вероятно и дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53