Селища в Шуменско останаха без ток след проливния дъжд тази нощ

| обновено на 17.06.14 в 12:33
Снимка: БТА

Селища в Шуменско останаха без ток след проливния дъжд тази нощ. Същевременно аварията на магистралния водопровод на Шумен, оставила града без вода 12 часа, беше отстранена.

Две стопански постройки са съборени, а седем къщи са наводнени в община Велики Преслав след поройните дъждове. Екипи на пожарната са отводнявали приземни етажи и мазета. Най-пострадало е село Суха река, където местната река излезе от коритото си. Отнесена е и настилката на няколко улици. Високите води са тръгнали от гористата местност над селото, където се събират два планински потока, след което са залели и населеното място. До края на деня общинска комисия ще оцени щетите.

Селата Осмар и Троица, също от община Велики Преслав, са останали за 2 часа без ток вчера и днес. От поройния дъжд са наводнени строителните изкопи в кв. "Кирково", където полагат канализация и се налага отводняване и изгребване на пръстта, съборена обратно в изкопите.

На фона на обилните валежи Шумен беше без вода 12 часа заради авария на магистралния водопровод. Водоподаването в областния град вече е възстановено. Според управителя на ВиК инж. Светлозар Дамянов, съоръжението е на 40 години.

За съжаление, от язовира до град Шумен това е единствен водопровод, така че при всяка такава аварийна ситуация, Шумен, евентуално Преслав и Търговище, в зависимост от това къде се намира аварията, остава без вода.

Има готов работен проект за подмяна на магистралния водопровод. Според инж. Светлозар Дамянов, единственият шанс е да се кандидатства пред оперативна програма за финансиране на подмяната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53