Подуправителят на БНБ от два дни е обвиняем за престъпление по служба

| обновено на 18.06.14 в 13:02
Снимка: "Дневник"
Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, научи "Хоризонт" от свои източници. По-рано днес, в електронно писмо до БНР служител на банката, представящ се като Киро Колев, съобщи за разследване срещу Гунев.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителя и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателят на електронното писмо.

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка, анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвинения и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна, пише анонимният служител на БНБ.

Той твърди, че има доверие само на медиите и препоръчва да потърсят потвърждение на думите му от прокуратурата и от БНБ.

Цялото писмо можете да прочетете тук.

От БНБ потвърдиха информацията, че във връзка с досъдебно производство срещу подуправителя на банката Цветан Гунев, той е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия.

От Централната банка заявяват също, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между Централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. Задълженията на ръководителя на управление "Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на това управление.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53