Река Добричка заля Северната зона на Добрич, военновъздушна техника евакуира хотели в Албена

| обновено на 20.06.14 в 19:59
Снимка: Радио Шумен

Ситуацията в област Добрич остава сложна. Дъждът спря. Подадени са три сигнала за жертви на пороя. Държавни служители и концесионери взаимно се опровергаваха цял ден за причините за преливане на язовирите. В момента за отводняването на града помагат екипи от Силистра и Шумен помагат за евакуацията на хората. Очаква се екип и от Разград. В кризисния център са настанени възрастни, 18 деца и 4 бебета. Осигурени са походни легла, храна, вода, дежурна линейка и лекар за цялата нощ, предаде кореспондентът на Хоризонт в града Генка Димитрова. Градът е без вода. Част от помпените станции са залети, до други няма достъп заради наноси от кал, в трети има токови удари и помпите са наводнени, а в някои от помпените станции водата прелива през байпаси. От "Енерго-про" уточняват, че на места заради риск от по-големи аварии токът умишлено е спрян. От ВиК обещават в късните часове в част от Добрич водоподаването да се нормализира.

Кметът Детелина Николова каза пред Хоризонт, че огромни територии от града са наводнени:

Дерето преля. Огромни територии са наводнени. В късния следобед посоката на водата се обърна. Намаля притокът на водата от западния вход на града, а се увеличи притока от източната част на града до съседното село Вълчи дол, където има язовир и оттичането на водите по естествен път идва в дерето на река Добричка и заля северната зона на Добрич. Там се намират ДКЦ, детска ясла, детска градина, хуманитарна гимназия и много други предприятия, граждани, имоти, на които за съжаление нищо не можем да окажем като помощ в момента, освен извеждане на хора. Нивото на терена на водата вече се покачи над метър и половина и не могат никакви спасителни екипи с машини да работят. Осигурени са места за подслон, в голяма спортна зала са разгърнати над 100 легла. С екипите на БЧК, общината е осигурила храна, медикаменти, дежурни лекари, и осигуряваме възможността за прииждането на още нови за евакуация граждани.

От събота в общината ще се приемат молби за помощи.

Полицейското присъствие на територията на цялата област е засилено. Целта е да бъдат опазени общественият ред и сигурността на гражданите след наводненията, съобщиха от МВР. Пътищата в региона вече са проходими, но водачите на МПС трябва да шофират с повишено внимание, посочват от полицията. Затворени за автомобили остават участъци от пътя в района на черноморския комплекс "Албена".

В курорта "Албена" с военновъздушна техника бяха евакуирани туристи от 6 хотела. Тя беше използвана защото по наводненя пътят Албена - Кранево нямаше достъп.  Три екипа водолази участваха в акцията. Наклонил се е хотел "Гергана" в курорта, където нивото на водата е около метър и половина. В областта са евакуирани общо 1200 туристи.

От Варна тежката техника е била пренасочена към област Добрич, където ситуацията остава сложна, каза контраадмирал Миланов и уточни, че в Варна е оставена в резерв част от техниката и тя ще бъде използвана при необходимост:

Нашите специализирани части с лодки, водолази и тежкотоварна техника са изпратени в този район. В момента там действат пет машини тежкотоварни и три водолазни екипа, готови за евакуация на туристите от района на хотел "Гергана". От Русе бяха изпратени три БТР-а, които пътуват към района на Албена за оказване на съдействие. При нас има определени дежурни екипажи, които, при необходимост, могат да бъдат използвани.

Двата хеликоптера "Кугър" започнаха евакуация на пострадали в района на добричкото село Прилеп. До момента са транспортирани 20 души. Спасителните действия продължават и в момента.

От Регионалната здравна инспекция препоръчаха за пиене да се ползва бутилирана вода, а домакинствата, които имат запаси, да я ползват за битови нужди след преваряване. На много места в областта няма ток и вода.

Пожарни екипи от цяла Североизточна България ще помагат за възстановяването на Добричкия регион. Най-много са наводнените къщи и сутерени в град Добрич, където са организирани два пункта за настаняване. Взети са мерки по отношение на охраната на жилища и всичко, съобщи Радио Варна.

Движението по републиканските пътища в областите Варна и Добрич е напълно възстановено към 19 ч., съобщи АПИ. Отпадат ограниченията за движение по пътя "Албена"-Кранево- Златни пясъци и пътя от Оброчище към границата с област Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53